Windows 8, 8.1, 10, Server 2012/2016 R2 İşletim Sistemlerinde WinSxS Klasörünü Temizlemek

Özellikle SSD (Solid State Disk) kullanıyorsanız ve Microsoft Windows 8, 8.1 yada Server 2012 işletim sistemlerinden birine sahipseniz belirli bir süre sonra sistemin kurulu olduğu diskinizde yer kalmayabilir. Ufak bir araştırma yaptığınızda C:\Windows\WinSxS klasörünün gigabyte’larca yer kapladığının farkına varırsınız.

Nedir bu WinSxS ?

Microsoft şöyle tanımlamış;
Windows bileşen deposu (C:\Windows\winsxs) dizini, Windows kurulumları içindeki bakım işlemleri sırasında kullanılır. Bakım işlemlerinin bazıları Windows Update, hizmet paketi ve düzeltme yüklemeleridir, ancak bunlarla sınırlı değildir. Bileşen deposu bir Windows kurulumu için gerekli olan tüm dosyaları içerir. Bu dosyalara yönelik tüm güncelleştirmeler de güncelleştirmelerin yüklendiği sırada bileşen deposu içinde tutulur. Bu da zaman içinde kuruluma yeni güncelleştirmeler, özellikler veya roller eklendikçe bileşen deposunun büyümesine yol açar. Bileşen deposu Windows platformunun sağlamlığını artırmak için kendisi ile diğer Windows dizinleri arasında NTFS sabit bağlantıları kullanır. Kaynak

Direk silsek olmaz mı ?

Bu klasörün içeriğinin silinmesi işletim sisteminin stabil çalışmasını etkileyebilir. Bu sebepten silinmemesi gereklidir.

Ne Yapalım ?

Windows aslında bu klasörü belirli aralıklarla kendisi temizlemektedir. Ama bazen bu temizleme esnasında bir hata nedeniyle işlemi tamamlayamaz ve bu klasör veri bakımından şişmeye başlar.

Bu klasörü işletim sistemine temizletmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

Uyarı
Sisteminize gelebilecek zararlardan biz sorumlu değiliz.
1.ADIM - Görev Zamanlayıcıyı Açın
  • Başlat menüsüne girin
  • Metro arayüz kullanıyor iseniz Görev Zamanlayıcı yazın
  • Klasik arayüz kullanıyor iseniz Denetim Masası -> Sistem ve Bakım -> Yönetimsel Araçlar -> Görev Zamanlayıcı‘ya tıklayın

yada

  • Win+R tuş kombinasyonun basıp çalıştır kutusuna “taskschd.msc” yazıp Tamam’ı tıklayın.
2.ADIM - Görevi Bulun
Ekrana gelen Görev Zamanlayıcı’nın sol tarafındaki ağaç menüden sırası ile;

Görev Zamanlayıcı Kitaplığı\Microsoft\Windows\Servicing girin.

3.ADIM - Görevi Çalıştırın
  • Sağ tarafta bulunan StartComponentCleanup görevine sağ tıklayın
  • Gelen menüden Çalıştır‘a tıklayın
4.ADIM - Sonuç
Görev çalışmaya başladıktan sonra aşağıdaki resimde görüleceği gibi durumu Çalışıyor olur.

Bu işlem disk hızınıza bağlı olarak yaklaşık 1 saat sürecektir. Bu işlem sırasında Görev Zamanlayıcıyı kapatıp diğer işlerinizle ilgilenebilirsiniz. İşlemin bittiğini herhangi bir uyarı ile göremezsiniz. Durum kısmı Hazır konumuna geldiğinde bitmiş demektir. Aynı tabloda Son çalıştırma sonucu kısmından detaylarını görebilirsiniz.

Tavsiye...
İşlem bittikten sonra Disk Temizleme Aracı çalıştırmanız tavsiye edilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.